Bloc Party – A Weekend In The City

17Ян07

Обикновено успявам да преценявам нещата от първо или второ слушане, но вторият албум на Bloc Party „A Weekend In The City“ ми отне време докато го оценя. В началото ми се струваше лош опит за подобие на „Silent Alarm“, но след около месец новият албум на новите британски пост-пънк икони си осигури място да бъде сред най-любимите ми дискове за 2007-ма. И е безспорна стъпка напред – което като се замислим в днешно време е нещо рядко срещано…малко нови групи успяват всъщност да надминат себе си във вторите си албуми и да песните им да не звучат така все едно са би-сайдове към първия.

Освен забележимата промяна в звука на групата – по-мелодичен, по-тежък и по-експериментален на места, текстовете на Келе, които са този път концептуални и с по-осезаем поетичен тон. Няма да е прекалено да кажем, че песни като „Uniform“ са точно от онези, които улавят гледната точка на голяма част от младите хора, които по някакъв начин съдържат в себе си пасивно-агресивен бунт. Още с „Two More Years“, която се превърна в моя „като-завърша-всичко-ще-се-оправи“ химн групата показа умението си да се връща във времето и да отразяват реалността по някакъв общ начин, който може да достигне до много и различни хора.

Други теми, които се преплитат в „A Weekend In The City“ са бомбандировките над Лондон, имиграцията, наркотиците, себеосъзнаването, хомосексуалността и расизма, а отварящата „Song For The Clay“ e вдъхновена от новелата на Брет Ийстън Елис „Less Than Zero“. Личните ми фаворити са „I Still Remember“, може би донякъде заради жестоката й искреност, както и „Kreuzberg“ и „Sunday“.

 „A Weekend In The City“ със сигурност е един от албумите, които ако видя в магазините веднага бих си го взел…затова внесете го по дяволите!

Advertisements


No Responses Yet to “Bloc Party – A Weekend In The City”

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: